| |

postheadericon Odpowiednia dieta

Sumę pobranych jednorazowo przetwoiów spożywczych określamy nazwą posiłku. Suma posiłków tworzy dietę. Przez odpowiednią dietę rozumiemy taką, w której skład wchodzi wiele chemicznie odrębnych ciał w takich stosunkach, aby wykorzystanie ich przez ustrój było należyte. Podstawowe te związki chemiczne muszą znajdować się w pokarmie w pożądanych proporcjach, zapewniających najkorzystniejsze działanie i utrzymanie fizjologicznej równowagi. Pokarm powinien też zawierać jak najmniejszą ilość czynników szkodliwych.

Ponieważ ustrój zwierzęcy czerpie energię z rozkładu doprowadzanych mu w postaci pokarmów węglowodanów, tłuszczów i ciał białkowych (paliwa), potrzeby jego energetyczne można określać w kaloriach. Jednostką konsumpcyjną jest dzienna ilość kalorii potrzebnych osobie dorosłej, przebywającej w klimacie umiarkowanym i nie pracującej fizycznie. Ilość ta, stanowiąca minimum zapotrzebowania wynosi – w myśl prawideł odżywiania, opracowanych swego czasu przez Ligę Narodów – 2400 kalorii rzeczywiście przez ustrój asymilowanych (kal. netto). Przy określaniu wartości kalorycznej pokarmów doliczać jednak trzeba w diecie mieszanej przeciętnie 10% ze względu na straty spowodowane przez przygotowanie spożywanych przetworów.

Jak wykazały dokładniejsze badania, norma konsumpcyjna dorosłej kobiety jest mniejsza, ze względu na mniejszą jej wagę i wzrost, i wynosi w rzeczywistości 0,83 jednostki komsumpc.yjnej. Ciężarna ma jednak pełną jednostkę konsumpcyjną {2400 kał, netto), a karmiąca nawet większą o 25%. Osoby obojga płci, powyżej 6g roku życia,potrzebują dziennie 0,75 jednostki konsumpcyjnej.

Losowe Cytaty

Nic co ludzkie nie jest wolne od trosk. Simonides
To, czego sobie wyobrazić nie można, można sobie często kupić. Stanisław Jerzy Lec
Uległość rodzi przyjaciół, prawda - nienawiść... . Terencjusz
Życie bez miłości to czarodziejska latarnia bez światła. J. W. Goethe

Komentarz